As part of a National Association for Urban Renewal project that will run until 2030, the Maison de l’enfance à Albertville (Savoie, France) is the first step in an ambitious urban development masterplan in the area. Translated House of Childhood, the building was designed by Tectoniques Agency and is functional, inviting, striking and environmentally friendly. With a commitment to early childhood, this initial project is a multipurpose facility with a dynamic, open floor plan that incorporates a municipal daycare center, a family daycare center, space for nursery assistants, a leisure area and a school restaurant. According to a press release, the House of Childhood is, “set in the heart of the Bauges, Beaufortain, Lauzière and Grand Arc mountain ranges,” making for a natural backdrop in nearly every direction. Architects placed an emphasis on the upper level of the building in order to capture the sweeping landscape. In addition to exceptional views of the surrounding peaks, the building responds to a goal of minimal site impact . In fact, a compact design caters to the architects’ call for preserving the ground in anticipation of future land development of green spaces. The team relied on a concrete foundation — Albertville is […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.