David Montalba, founding principal of Montalba Architects, recently completed a 5,450-square-foot personal residence in Santa Monica, California. The design is based around a vertical courtyard concept with movable wooden screens that make up the facade. These screens help cool the home in an energy-efficient way during the area’s hot summers. Several additional green design elements, including a Tesla Powerwall and solar panels, further reduce the home’s carbon footprint. At three stories, the home seamlessly merges indoor and outdoor with the series of operable wooden screens, providing just enough privacy from neighbors. The vertical courtyard connects all levels of the house while a concrete base acts as an anchor to the lower levels. Landscaped balconies and the enclosed courtyard are divided by lush plants and connected with a bridge. The result is an L-shaped plan centered around the courtyard, locking into the site while the second floor hovers above the concrete footing and living quarters on the ground floor. “Given the lot’s size and the neighborhood, the biggest challenge was making sure we didn’t overbuild and maintained some degree of privacy with our immediate neighbors,” Montalba said. “This was achieved by creating a basement level and vertical courtyard in which […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.