After transforming a historic castle into a secondary school for the Groenendaal College, Antwerp architectural firm HUB was approached once again by the same client to tackle another inspiring school project — an energy-efficient primary school addition in the middle of leafy Groenendaal Park. Fittingly titled the Park Classrooms, the recently completed project provides four classrooms and a large central gathering space for up to 90 Groenendaal Primary School children aged between 6 to 7 years old. The building opens up on all sides to the park and minimizes its environmental impact with a compact footprint, use of CLT materials and additional energy-efficient features. Opened in September, the Park Classrooms were developed as part of a government-funded effort to create extra school places in Antwerp. The new pavilion replaces four classrooms, previously housed in containers, with a single structure with a compact floor plan and an emphasis on sustainability. To that end, the architects used circular construction techniques, including cross-laminated timber for the main structure and eco-friendly finishing materials and also engineered the building for ease of dismantling for maintenance and replacement. Topped with a sloping moss-sedum roof cantilevered to provide shade, the Park Classrooms is minimalist and modern […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.