Portland-based collaborative design practice Woofter Architecture has recently completed the expansion and renovation of a 1940s cottage in Portland , Oregon. Redesigned to follow the design concepts of traditional Korean houses known as ‘hanoks’, the residential project — dubbed the Wilshire House — has been remade into a courtyard layout and includes a new south-facing garden space. The home has also been thoroughly modernized and outfitted with sustainable features, including rain chains and solar panels that top the roof. Spanning an area of 1,850 square feet, the Wilshire House largely maintains the majority of the existing single-story structure, while tacking on a sensitive extension that elongates the footprint of the house to the rear of the rectangular plot. While the front of the property maintains a traditional gabled appearance, new exterior cladding and roofing give the home a sleek and contemporary appearance. Following principles of Hanok, a traditional Korean house typology that dates back to the 14th century and promotes site-specific design for both the positioning of the house and interior layout, the Wilshire House takes solar passive conditions into consideration. The best example of this can be seen in the orientation of the long and narrow addition towards […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.