Indonesian architecture firm Kantor Gunawan Gunawan has transformed a century-old Dutch Colonial house into the PB House, a modern home with a strengthened connection to nature. The house, which has been handed down for three generations, has been updated to meet the needs of the new family while paying homage to historical elements. Indonesia’s lush tropical greenery has also been brought indoors with full-height glazing that pulls in garden views and frames a massive green wall . Following the typical Dutch Colonial style, the house was originally designed in quarters, with many rooms arranged along a main axis and joined together by a long hallway. To modernize the space, the architects knocked down most of the walls and created a large open-plan living area, dining space and kitchen that measures 10 meters by 6 meters. The ceilings were also raised to create a more airy feel. To bring greenery into the 300-square-meter house, the architects had to grapple with the challenging narrow site, which only allowed for a small sliver of landscaping along the house. Making the most of a constrained footprint, the architects added a huge green wall on the west side that is framed through tall glass […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here